Kärleksmums i springform!
- 150g smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 4 ½ dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 ½ dl röd mjölk
- 1 paket philadelphia med marabousmak (160g)
- 50 g rumsvarmt smör
- ½ paket florsocker (ungefär 5dl. Du känner på själva frostingen om den är lagom konsistens, inte för lös och inte för hård)
- Kokos (alt. strössel)
Tigerkaka med touch av Citron
Jag har gjort några tigerkakor de senaste månaderna :) Det är en klassiker enligt mig!
Så många tigerkakor man gjort när man va liten alltså, minns att man var lika stolt varje gång :)
Här är iaf min nya variant av Tigerkaka smaksatt med citron.
Ingredienser:
- 50 g smör
- 1 1/4 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk kakaopulver
- 1-2 msk vatten
Smaksättning:
- 2 tsk vaniljsocker
eller - rivet skal av 1/2 citron eller apelsin
- Mörk eller ljus choklad, jag tog mörk och smälte över vattenbad.
- Vit choklad och smält över vattenbad.
2. Smält smöret och blanda ner mjölken. Låt svalna medans du gör nästa steg.
3. Vispa ägg och socker kraftigt i en bunke så blandningen blir vit och pösig.
4. Ta den valda smaksättningen och tillsätt i mjölk&smörblandningen medans den är lite små ljummen.
5. Tillsätt mjölk&smör&smaksattablandingen i ägg&sockerblandningen.
6. Rör ihop mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner det till en jämn smet.
7. Häll 2/3 av smeten i formen.
8. Blanda kakaopulvret utrört i vatten med resten av smeten och ringla ner den i den ljusa smeten. Ta en sked och blanda försiktigt runt det så att de blir ett fint mönster.
9. Grädda kakan i ugnens nedre del i 35-40 minuter. Om ovansidan verkar bli för mörk, lägg över en bit bakplåtspapper.
10. Känn med en sticka om kakan känns något torr och färdig. Låt kakan ligga kvar i formen i 6-7 minuter innan du försöker lossa den. Låt kakan svalna under formen eller under en handduk.
11. Dags för garnering! Smält valri choklad i vattenbad eller micro. Ringla sedan över "tiger mönster". Jag tog både mörk och vit chokald. Tyckte det med fint :)
Så, dags för servering! Lycka till!