Onsdags cheesecake

Igår tog jag och Annika och svängde ihop en super enkel cheesecake till onsdagsfikat på jobbet ;) Här är resultatet och även receptet :)
 
 

Digestivebotten:

  • 12 digestivekex 
  • ungefär 100 g smält smör

Cheesefyllningen:

  • 400 g philadelphiaost
  • 3 dl gräddfil
  • 1 citron (rivet skal och saft)
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 5 gelatinblad
  • 1/2 dl vatten
  • ev. Bär till garnering (Blåbär, Hallon, Jordgubbar)

Digestivebotten:
Krossa digestivekex, jag gjorde det i en plastpåse, man kan även kavla på påsen eller så mixar man dem bara ;) Smält smör och blanda det i krossade digestivekexen. Tryck ut i en smord form med löstagbara kanter. (I detta fall använde vi engångsformar i aluminium. funkade utmärkt att skära bort kanten) Ställ i kylen för att stelna. Jag hade den nog inne i kylen kring 30 minuter, bara dubbelkolla så den har stelnat helt :)

Cheesefyllningen:
Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten, ungefär 5 minuter. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och sedan låt svalna.
Kör osten, gräddfilen, florsockret, citronskalet, citronsaften och gelatinet i en mixer (eller så med en elvisp) till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme, helst iaf 3-4 timmar så den står till sig helt. Kanske till och med över natten om det går för sig ;)

 


Onsdagsfika

Tog och bakade ihop massa till onsdagsfika på jobbet denna vecka, midsommar och allt :) Jag testade en ny långpannekaka med blåbär. Tagen från tidningen Hembakat. Alltid roligt att testa något nytt och denna var verkligen supergod. Så tänkte ta med det receptet denna gång :)
 
Lite blandade bilder från fikat. :D

 
Kladdig kladdkaka
 
 
Döskallekakor med jordnötsmör ;)
 
 
Vaniljcupcake med polka frosting :)
 

Och här favoriten, blåbärsrutor :)
Receptet här nedan:
 
30–35 bitar
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk bakpulver
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 3 ägg
  • 300 g frysta eller färska blåbär
Topping

 

  • 150 g smör, smält
  • 4 1/2 dl havregryn
  • 3 dl rörsocker strö
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna, ca 20 x 30 cm, eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör i äggen.
Tryck ut degen i formen och lägg på blåbären.
Topping: Blanda det smälta smöret med havregryn och rörsocker. Fördela blandningen över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna. Skär rutor i valfri storlek. 
Jag testade även frysa in den och de gick utmärkt!
 
 
 

RSS 2.0