Mississippi Mud Pie
Jag har för första gången testat göra en choklad paj och jag tänkte, varför inte slå till med en Mississippi Mud Pie :)
Receptet som följer halverade jag och gjorde i en springform, ca 15 cm diameter. Receptet nedan är för att göra i en vanlig pajform/springform(ca 22-26 cm diameter) med löstagbara kanter.
Receptet som följer halverade jag och gjorde i en springform, ca 15 cm diameter. Receptet nedan är för att göra i en vanlig pajform/springform(ca 22-26 cm diameter) med löstagbara kanter.
Pajskal:
- 4½ dl vetemjöl
- 2 msk kakaopulver
- 150 gr smör
- 2 msk strösocker
- 1-2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 175 gr smör
- ca 6 dl farinsocker
- 4 ägg
- 4 msk kakaopulver
- 150 gr mörk blockchoklad
- ungefär 3 dl kaffegrädde
- 1 tsk chokladextrakt (Jag fann mitt extrakt/sirap hos en kaffebutik. Du kan välja att blanda upp 1 tsk vatten med kakao eller att skippa de helt)
Garnering:
- 4½dl grädde
- chokladspån/krossad choklad
Gör så här:
Pajskal:
1. Sikta mjöl och kakao i en bunke.
2. Arbeta sedan in smöret till en smuldeg.
3. Knåda in socker och ta så mycket av vattnet som behövs så att de blir en deg.
4. Ställ in i kylen i 15 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
5. Dags att trycka ut degen i formen, arbeta ifrån mitten och ut mot kanterna, försök att få en jämn kant runt hela.
6. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter tills skalet har blivit hårt.
Fyllning:
1. Rör rumstempererat smör och farinsockret i en skål.
6. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter tills skalet har blivit hårt.
Fyllning:
1. Rör rumstempererat smör och farinsockret i en skål.
2. Smält chokladen och låt svalna lite.
3. Sikta i kakaon med smör och farinsockret. Blanda det.
4. Vispa upp ägget lite lätt med en gaffel. Ta i lite ägg i taget.
5. Blanda ner den smälta chokladen, kaffegrädden och chokladextraktet.
3. Sikta i kakaon med smör och farinsockret. Blanda det.
4. Vispa upp ägget lite lätt med en gaffel. Ta i lite ägg i taget.
5. Blanda ner den smälta chokladen, kaffegrädden och chokladextraktet.
6. Sänk ugnen till 150 grader.
7. Häll i smeten i pajskalet och grädda i ugnen 45 minuter, se till att fyllningen stelnat helt. Annars så kör in den i ugnen yttligare! Jag testade att skaka formen lite lätt så märkte man ifall det stelnat eller inte. Annars kan du testa med en sticka!
Garnering:
1. Se till att pajen har svalnat helt. Låt den gärna stå i några timmar, helst över natten men absolut inte nödvändigt.
Garnering:
1. Se till att pajen har svalnat helt. Låt den gärna stå i några timmar, helst över natten men absolut inte nödvändigt.
2. Vispa grädden och stjälp upp pajen till ett fat eller ha kvar den i formen.
3. Bred ut grädden över pajen och garnera med chokladspån eller krossad choklad.
Grymt! Nu är det bara att hugga in :)
3. Bred ut grädden över pajen och garnera med chokladspån eller krossad choklad.
Grymt! Nu är det bara att hugga in :)
Kommentarer
Trackback