Onsdags cheesecake
Digestivebotten:
- 12 digestivekex
- ungefär 100 g smält smör
Cheesefyllningen:
- 400 g philadelphiaost
- 3 dl gräddfil
- 1 citron (rivet skal och saft)
- 2 1/2 dl florsocker
- 5 gelatinblad
- 1/2 dl vatten
- ev. Bär till garnering (Blåbär, Hallon, Jordgubbar)
Digestivebotten:
Krossa digestivekex, jag gjorde det i en plastpåse, man kan även kavla på påsen eller så mixar man dem bara ;) Smält smör och blanda det i krossade digestivekexen. Tryck ut i en smord form med löstagbara kanter. (I detta fall använde vi engångsformar i aluminium. funkade utmärkt att skära bort kanten) Ställ i kylen för att stelna. Jag hade den nog inne i kylen kring 30 minuter, bara dubbelkolla så den har stelnat helt :)
Cheesefyllningen:
Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten, ungefär 5 minuter. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och sedan låt svalna.
Kör osten, gräddfilen, florsockret, citronskalet, citronsaften och gelatinet i en mixer (eller så med en elvisp) till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme, helst iaf 3-4 timmar så den står till sig helt. Kanske till och med över natten om det går för sig ;)
Onsdagsfika
Och här favoriten, blåbärsrutor :)
Receptet här nedan:
- 9 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 2 msk vaniljsocker
- 2 msk bakpulver
- 300 g smör, rumsvarmt
- 3 ägg
- 300 g frysta eller färska blåbär
- 150 g smör, smält
- 4 1/2 dl havregryn
- 3 dl rörsocker strö
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör i äggen.
Tryck ut degen i formen och lägg på blåbären.
Topping: Blanda det smälta smöret med havregryn och rörsocker. Fördela blandningen över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna. Skär rutor i valfri storlek.
Jag testade även frysa in den och de gick utmärkt!