Kärleksmums i springform!

Kärleksmums! En riktig favoriiiiit! 
 
 
 
Ingredienser:
  • 150g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 ½ dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl röd mjölk
Frosting/garnering:
  • 1 paket philadelphia med marabousmak (160g)
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ paket florsocker (ungefär 5dl. Du känner på själva frostingen om den är lagom konsistens, inte för lös och inte för hård)
  • Kokos (alt. strössel)
Gör så här:
 
1. Sätt på ugnen, 175grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
 
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
5. Tillsätt mjölk och smör.
6. Häll smeten i en smord form. (Jag tog smör och sedan kakao istället för ströbröd)
7. Grädda i mitten av ugnen (175grader) i ca 15-20 min. Låt kakan svalna, så att det är OK att breda på frostingen.
8. Blanda philadephiaosten tillsammans med smör (jag brukar använda elvispen, så smöret blir ordentligt i blandat)
9. Ta i florsocker lite i taget och blanda med en slev. Fortsätt tillsätt florsocker tills att de uppnår önskad konsistens på frostingen. Den ska vara lagom konsistens, absolut inte för lös eller för hård. 
10. Bred frostingen över kakan och garnera med kokos :)
 
Jag förvarar kakan i kylen. Gör du det så tänk på att ta fram den så den hinner bli något rumstempererad innan servering. Den är mycket godare och ger ifrån sig bra smak om den är rumstempererad :)

Tigerkaka med touch av Citron

Jag har gjort några tigerkakor de senaste månaderna :) Det är en klassiker enligt mig!
Så många tigerkakor man gjort när man va liten alltså, minns att man var lika stolt varje gång :)
Här är iaf min nya variant av Tigerkaka smaksatt med citron.

 

 

 

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk kakaopulver
  • 1-2 msk vatten

    Smaksättning: 
  • 2 tsk vaniljsocker
    eller 
  • rivet skal av 1/2 citron eller apelsin
Garnering:
  • Mörk eller ljus choklad, jag tog mörk och smälte över vattenbad.
  • Vit choklad och smält över vattenbad. 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en valfri form. Jag tog en äldre modell med hål i mitten, tycker det är finast :)

2. Smält smöret och blanda ner mjölken. Låt svalna medans du gör nästa steg.

3. Vispa ägg och socker kraftigt i en bunke så blandningen blir vit och pösig.

4. Ta den valda smaksättningen och tillsätt i mjölk&smörblandningen medans den är lite små ljummen.

5. Tillsätt mjölk&smör&smaksattablandingen i ägg&sockerblandningen.

6. Rör ihop mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner det till en jämn smet.

7. Häll 2/3 av smeten i formen.

8. Blanda kakaopulvret utrört i vatten med resten av smeten och ringla ner den i den ljusa sme­ten. Ta en sked och blanda försiktigt runt det så att de blir ett fint mönster.

9. Grädda kakan i ugnens nedre del i 35-40 minuter. Om ovansidan verkar bli för mörk, lägg över en bit bakplåtspapper.

10. Känn med en sticka om kakan känns något torr och färdig. Låt kakan ligga kvar i formen i 6-7 minuter innan du försöker lossa den. Låt kakan svalna under formen eller under en handduk.

11. Dags för garnering! Smält valri choklad i vattenbad eller micro. Ringla sedan över "tiger mönster". Jag tog både mörk och vit chokald. Tyckte det med fint :) 

Så, dags för servering! Lycka till!

 

RSS 2.0